Spruitjes staan niet bij iedereen hoog op het lijstje van lievelingseten. En dat is jammer, want spruitjes zijn veelzijdig. Naast koken en wokken zijn spruitjes ook lekker om te verwerken in bijvoorbeeld fusiongerechten. Op Caty's hebben we een paar heerlijke maaltijden met spruitjes zoals Ovenschotel van shoarma en spruitjes, , Stamppot spruitjes net even anders en Ruud Besems Ovenschotel met shoarma, spruitjes en Castelmagno.
Vandaag voegen we er nog eens twee heerlijke spruitjesgerechten bij en ja, dat is wél lekker want de ene keer gekookt en met de leftovers maak je een makkelijke ovenschotel. Lekker winters, gezellig en gezond.
Spruitjes met spekblokjes en uitjes
Voor 2 personen
ong. 800 gram kleine spruitjes die je nog moet schoonmaken of
ong. 600 gram kant en klaar schoongemaakte spruitjes
2 sjalotten
150 gram magere spekblokjes
1 eetlepel olijfolie
zout
zwarte peper
nootmuskaat
* Snipper de sjalotjes.
* Breng een flinke laag water met zout aan de kook. Doe de schoongemaakte spruitjes erin en kook ze in ongeveer 6-8 minuten beetgaar. Prik met een vork in een spruitje en als je er gemakkelijk in kunt prikken, maar nog wel stevigheid voelt, zijn ze gaar. Giet ze direct af.
* Verhit ondertussen de olijfolie in een wok en bak de spekblokjes in een paar minuten uit.
* Doe de sjalotjes erbij en bak die al roerend in een minuutje glazig.
* Draai het vuur laag, doe de spruitjes erbij en warm alles nog een minuut of twee door.
* Breng op smaak met nootmuskaat en een beetje zwarte peper.
Lekker met bijvoorbeeld sukadelapjes en gekookte aardappels.
Leftover spruitjes als ovenschotel met appel
Voor 2 personen
Overgebleven spruitjes, ui en spekjes uit het bovenste gerecht
2 Elstar appels
125-150 gram hamblokjes
450 gram aardappelpuree (vers uit koelvak)
150 gram geraspte kaas
2 eetlepels olijfolie
scheutje vloeibare bakboter
scheutje melk
Zwarte peper
Zout
Nootmuskaat
* Verwarm de oven voor op 200 graden.
* Vet een ovenschaal in.
* Schil de appels en snij in kleine blokjes.
* Verwarm de aardappelpuree in de magnetron volgens de gebruiksaanwijzing.
* Doe de warme aardappelpuree over in een ruime (hapjes)pan en doe er de leftover spruitjes, ui en spekjes bij. Giet een scheutje melk erbij en stamp alles grof door elkaar. De spruitjes moeten geen moes worden.
* Warm onder af en toe roeren luchtig door. Let op dat het niet aanbakt.
* Doe er de appelblokjes en de hamlokjes bij en roer weer voorzichtig goed door.
* Verdeel alles in de ovenschaal.
* Bestrooi met een beetje zout en royaal zwarte peper en nootmuskaat.
* Verdeel er de aardappelpuree er in vlokken overheen.
* Verdeel de geraspte kaas over de puree.
* Schenk in een dun straaltje een paar streepjes vloeibare bakboter over de schotel.
* Zet de ovenschotel 20-30 minuten in de oven tot het gerecht goed heet is en de kaas een lekker bruin korstje heeft.
* Dek de schaal af met een deksel of met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt.
Lekker met stoofpeertjes